Na današnji dan - 17.11.

Na današnji dan

IZDVOJENO:

Na današnji dan, 17. studenog 1993. godine, počeo raditi Međunarodni sud za ratne zločine počinjene u Jugoslaviji sa sjedištem u Haagu. Suci iz 11 zemalja položile su zakletvu na inauguralnom zasjedanju Suda UN-a za ratne zločine počinjene u Jugoslaviji, prvog takvog suda poslije Nirnberškog i Tokijskog koji su osnovani nakon Drugog svjetskog rata.

OSTALO:

1800. - Kongres SAD-a se sastao prvi put u novoj prijestolnici Washingtonu, a američki predsjednik John Adams je postao prvi stanar zgrade kasnije nazvane Bijela kuća.

1858. - Umro velški filantrop Robert Owen, socijalista utopista i socijalni reformator, industrijalac koji je svoje bogatstvo utrošio pokušavajući da ostvari projekte socijalnih reformi.

1869. - Poslije više od deset godina rada pod rukovodstvom Francuza Ferdinanda de Lessepsa, otvoren je Sueski kanal kojim je Sredozemno more povezano sa Indijskim oceanom.

1913. - Prvi brodovi prošli kroz Panamski kanal, koji je zvanično otvoren godinu kasnije.

1938. Umro hrvatski političar Ante Trumbić, koji je uz Franu Supila i Ivana Meštrovića bio glavni zastupnik ujedinjenja Hrvatske sa Srbijom i Crnom Gorom u zajedničku državu. Bio je predsjednik Jugoslovenskog odbora.

1947. - Puštena u promet željeznička pruga Šamac - Sarajevo, duga 242 kilometra, u čijoj su izgradnji sudjelovale omladinske brigade iz cijele Jugoslavije.

1954. - Egipatski general Gamal Abdel Naser postao je šef države poslije pada predsjednika Mohameda Nagiba, s kojim je 1952. srušio kralja Faruka I.

1974. - Na prvim parlamentarnim izborima u Grčkoj poslije više od deset godina i nakon sedmogodišnje vojne diktature uvjerljivo je pobijedila Nova demokratija Konstantina Karamanlisa.

1976. - Kina je izvela najveću nuklearnu eksploziju u atmosferi.

1988. - Smjenjivanje visokih funkcionara u Pokrajinskom komitetu Saveza komunista Kaćuše Jašari i Azema Vlasija izazvalo je masovne demonstracije Albanaca na Kosovu, uključujući i štrajk oko 1.000 rudara u rudniku Stari trg koji je počeo u veljači 1989.

1989. - Demonstracije u Pragu u znak sjećanja na dan kada su Nijemci 1939. pogubili devet čeških studenata i zatvorili češke univerzitete, pretvorile se u protestni marš protiv komunističkog režima. Policija je grubo reagiraala, mnogi su uhapšeni, a 71 osoba je povrijeđena.

1989. - U jednoj od najvećih rudarskih nesreća u Srbiji, u jami Morava Aleksinačkih rudnika uglja poginulo je 90 rudara.

1997. - Pripadnici najveće egipatske militantne organizacije Al-Gama al-Islamiya ubili su u blizini hramova u Luxoru 58 stranih turista i četvoricu Egipćana.

1998. - Izraelski Kneset (parlament) ratificirao je većinom glasova Vaj sporazum, kojim je predviđeno ustupanje dijela okupirane teritorije palestinskoj samoupravi.

2001. - Na Kosovu održani prvi parlamentarni izbori od dolaska međunarodnih snaga u tu pokrajinu u srpnju 1999. Uvjerljivu pobjedu odnio je Demokratski savez Kosova Ibrahima Rugove, osvojivši 45,6 posto glasova. Srpska koalicija Povratak osvojila je 11,34 posto glasova.

2003. - Srbija vratila Hrvatskoj matične knjige koje su 1995. odnijete iz dijelova Hrvatske koji su bili pod kontrolom Srba.

2005. - Na svečanosti u Daytonu bivšem američkom izaslaniku za Balkan Richardu Holbrookeu uručena je Dejtonska nagrada za mir, u znak priznanja za postizanje sporazuma kojim je 10 godina ranije okončan rat u BiH.