Na današnji dan - 22.1.

Na današnji dan

IZDVOJENO:

Nakon godinu relativnog mira, na današnji dan, 22. siječnja 1993.  godine, ponovo se rasplamsao rat u Hrvatskoj kada su hrvatske snage napale krajiške Srbe u zonama pod zaštitom UN-a kod Maslenice i brane Peruča. Predsjednik tzv. republike srpske Krajine Goran Hadžić proglasio je ratno stanje i zatražio pomoć SR Jugoslavije, a u Srbiji je počela prisilna mobilizacija srpskih izbjeglica iz Hrvatske. Paravojne formacije Željka Ražnatovića Arkana i Kapetana Dragana iz Srbije stigle su na hrvatsko ratište.

OSTALO:

1440. - Rođen Ivan III Vasiljević, veliki knez moskovski, a od 1462. i svih Rusa, nakon što je ujedinio veliki broj kneževina. Oslobodio je dijelove zemlje od Mongola, ojačao centralnu vlast, a 1497. izdao je prvi ruski zbornik zakona “Sudbenik”. Zbog ženidbe s vizantijskom princezom Zoe, smatrao se nasljednikom Istočnorimskog carstva i u njegovo vrijeme prvi put se javila ideja o misiji Ruskog carstva kao zaštitnika pravoslavlja u kojem bi Moskva bila “treći Rim”.

1517. - Vojska turskog sultana Selima I potukla je u bici kod Rajdanije blizu Kaira memelučke snage i sedam dana potom ušla u Kairo, priključivši Egipat Otomanskom carstvu.

1771. Španjolska ustupila Foklandske otoke Velikoj Britaniji.

1775. - Rođen francuski fizičar i matematičar Andre-Marie Ampere, osnivač elektrodinamike.

1840. - Prvi britanski doseljenici stigli na Novi Zeland.

1901. - Umrla britanska kraljica Viktorija. Tijekom njene dugogodišnje vladavine od 1837, koja je obilježila epohu - viktorijansko doba, Britanska imperija bila je na vrhuncu privredne i političke moći.

1905. - Carske trupe pucale u Petrogradu na demonstrante, uglavnom radnike, koji su u maršu krenuli na carski Zimski dvorac, zahtijevajući demokratske slobode, kraj rata s Japanom i uspostavljanje ustavotvorne skupštine. U krvavoj nedjelji, kako je kasnije nazvan taj dan, ubijeno je najmanje 500, a ranjeno više tisuća ljudi.

1973. - Umro bivši predsjednik SAD-a Lyndon Baines Johnson. Potpredsjednik od 1960. za vrijeme mandata Johna Kennedyja, postao je predsjednik kada je Kennedy ubijen u Dallasu 1963, a ponovo je izabran 1964. Tokom njegovog mandata došlo je do eskalacije rata u Vijetnamu, što je u svijetu i u SAD-u izazvalo oštre kritike njegove politike.

1980. - Sovjetski disident fizičar Andrej Saharov, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1975, uhapšen je, oduzete su mu počasti i protjeran je iz Moskve u Gorki.

1995. - U samoubilačkoj bombaškoj akciji palestinskog teroriste u Izraelu poginulo je 19 i ranjeno oko 60 ljudi, među kojima je bio veći broj izraelskih vojnika koji su na autobusnoj stanici čekali prijevoz.

2002. - BiH je postala punopravni član Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

2004. - U San Juanu umro Billy May, čuveni američki glazbenik aranžer, koji je tijekom šest desetljeća duge karijere aranžirao pjesme Franka Sinatre i Nata Kinga Colea. Pisao je i glazbu za značajne džez-pjevače Ellu Fitzgerald, Louisa Armstronga...

2004. - Vaseljenski patrijarh Vartolomej, duhovni vođa Pravoslavne crkve, posjetio je Kubu, gdje je otvorio prvu pravoslavnu crkvu izgrađenu od revolucije 1959. godine.

2012. - Na referendumu o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, građani Hrvatske i hrvatsko iseljeništvo izjasnili su se dvotrećinskom većinom za ulazak u EU, u čije je članstvo pristupila 1. srpnja 2013.