Na današnji dan - 22.9.

Na današnji dan

IZDVOJENO:

Po francuskom revolucionarnom kalendaru današnji dan, 22. rujna 1792. godine, uzimao se kao prvi dan prvog mjeseca prve godine po novom brojanju vremena, jer je na taj dan proglašena Francuska Republika. Dogodilo se to odmah sutradan od ukidanja monarhije. Republiku je proglasio žirondinski Konvent, a ona nije imala predsjednika, nego je izvršnu i zakonodavnu vlast vršio sam Konvent kao kolektivno tijelo. Predsjednika Konventa biralo se svaka dva tjedna. Kasnije će biti uvedeni izvršni komiteti Konventa koji će na sebe preuzeti izvršnu vlast. Najpoznatiji je bio Komitet javne sigurnosti, na čelu s Robespierreom, koji će dobiti gotovo diktatorske ovlasti.

OSTALO:

1791. Rođen engleski fizičar i kemičar Michael Faraday, koji je 1831. otkrio zakon elektromagnetske indukcije, a 1833. dva osnovna zakona elektrolize.

1792. - Dan poslije obaranja monarhije, Francuska je proglašena republikom i na snagu je stupio novi kalendar, kojim je za početak računanja nove ere uzet jesenji ekvinocij - 23. rujan 1792.

1862. Predsjednik SAD-a Abraham Lincoln objavio je dekret prema kojem svi američki robovi postaju slobodni građani od 1. siječnja 1863.

1908.  - Visoka porta objavila da Tursko carstvo dobija ustav i parlament, slobodu štampe i ravnopravnost svih državljana, bez obzira na vjersku pripadnost. Sultan Abdul Hamid donio ustav pod pritiskom mladoturaka i zapadnih zemalja.

1918. - Rođen meksički violinista porijeklom poljski Židov Henryk Szeryng, jedan od najvećih majstora violine 20. stoljeća. Emigrirao je kada je nacistička Njemačka 1939. napala Poljsku i do 1945. u Londonu je bio oficir za vezu poljske izbjegličke vlade i prevodilac premijera, generala Vladislava Sikorskog. Od 1945. je profesor na Glazbenom fakultetu u Meksiku.

1940. - Japanske snage ušle u Drugom svjetskom ratu u Francusku Indokinu.

1949. - Vlade SAD-a, Velike Britanije i Kanade saopćile da je SSSR izveo prvu eksploziju atomske bombe 29. kolovoza 1949.

1955. - U Velikoj Britaniji je počela s radom komercijalna televizija. Prvi plaćeni oglas bila je reklama za pastu za zube.

1974. - U uraganu u centralnoameričkoj državi Honduras poginulo je oko 5.000 ljudi.

1980. - Kopnene snage Iraka ušle u Iran sa namjerom da preuzmu kontrolu nad Shat el-Arabom, čime je iračko-iranski sukob prerastao u pravi rat, koji je trajao narednih osam godina.

1985. - Francuski premijer Laurent Fabius priznao je da su francuski tajni agenti, na osnovu naređenja vlade, potopili kod Novog Zelanda brod organizacije Greenpeace “Dugin ratnik”. Greenpeace je vodio kampanju protiv francuskih nuklearnih proba.

1989. - U 101. godini umro američki pjevač Irving Berlin, autor više od 1.000 šlagera. Njegova pjesma “White Christmas” iz filma “Holiday Inn” (1942) ubraja se i danas u bestselere američkog muzičkog tržišta.

1992. - SAD uputile zahtjev generalnom sekretaru UN-a da se formira komisija za ispitivanje ratnih zločina u Jugoslaviji. U priloženom izvještaju, rukovodstva Srbije i JNA, kao i srpske oružane snage u Hrvatskoj i BiH, optuženi su za teške zločine počinjene tijekom 15 mjeseci rata u bivšoj Jugoslaviji.

2001.  - U New Yorku umro Isaac Stern, jedan od najvećih violinista dvadesetog stoljeća. Poznat je i po tome što je spasio Carnegie Hall od propasti 60-ih godina prošlog stoljeća. Poticao je nastupe mladih i talentiranih glazbenika.

2001. - SAD ukinule sankcije Indiji i Pakistanu, uvedene 1998, kada su te dvije zemlje izvršile nuklearne probe.

2007. - Umro Marcel Marceau, francuski pantomimičar, koji se proslavio svojim likom Bipom. Poznat kao Charlie Chaplin pantomime, Marceau je bio inspiriran glumcima ere nijemog filma, a širom svijeta postao je poznat 1947. po liku klauna bijelog lica, u puloveru i sa šeširom.

2010. - Umro američki pjevač Edie Fisher, jedan od najpopularnijih izvođača 1950-ih godina u svijetu. Među njegovim najuspješnijim pjesmama su “Thinking of you”, “Any Time” i “Oh, My Pa-pa”.