Na današnji dan - 17.7.

Na današnji dan

IZDVOJENO:

Na današnji dan, 17. srpnja 1945. godine u Potsdamu počela konferencija o poslijeratnoj budućnosti Evrope. Na skupu koji je okončan 2. kolovoza predstavnici zemalja pobjednica u Drugom svjetskom ratu - SSSR-a, SAD-a i Velike Britanije, Josif Staljin, Harry Truman i Winston Churchill, kojeg je 28. lipnja zamijenio novi šef britanske vlade Clement Attlee, donijeli su odluku o demilitarizaciji i denacifikaciji Njemačke i dogovorili su se o teritorijalnim promjenama u istočnoj Evropi.

OSTALO:

1762. - Ubijen ruski car Petar III, tri dana nakon što je oboren sa vlasti i zatvoren. Prijestol je preuzela njegova supruga Katarina II Velika.

1790. - Umro škotski ekonomista Adam Smith, uz Davida Ricarda najpoznatiji predstavnik engleske klasične političke ekonomije. Postavio je osnove radne teorije vrijednosti.

1941. - August Cesarec, hrvatski književnik, ubijen u šumi Dotrščini kraj Zagreba. Ubojstvo izvršile ustaše.

1946. U Beogradu je pogubljen Dragoljub Draža Mihailović, fašistički saradnik, ratni zločinac i vođa četničkog pokreta u Drugom svjetskom ratu.

1959. - Umrla čuvena američka jaz i bluz pjevačica Billie Holiday.

1969. - U Španjolskoj, general Francisco Franco imenovao je za svog nasljednika princa Juana Carlosa, koji je preuzeo vodstvo države 22. studenog 1975, dva dana nakon diktatorove smrti

1981. - Više od 100 ljudi je poginulo, a 550 ranjeno kada su izraelski zrakoplovi bombardirali palestinska područja Bejruta.

1984. - Lansiran je sovjetski svemirski brod Sojuz T12, a član posade Svetlana Savickaja postala je prva žena koja je prošetala svemirskim prostorom izvan letjelice.

1996. - Američki putnički zrakoplov boing 747 na liniji New York - Pariz eksplodirao je iznad Atlantskog oceana, nakon što je poletio sa aerodroma “Kennedy”. Poginulo je svih 230 putnika i članova posade.

1998. - Džinovski valovi izazvani snažnim zemljotresom na dnu Pacifika odnijeli su šest sela na sjeverozapadnoj obali Papue Nove Gvineje. Poginulo je oko 2.000 ljudi.

1998. - Na konferenciji UN-a u Rimu, predstavnici 120 zemalja usvojili su statut kojim je uspostavljen prvi stalni Međunarodni krivični sud za ratne zločine. SAD su odbile da se priključe tom sudu. Do ožujka 2003. sporazum je ratificiralo 89 zemalja.

2000. - Bašar al-Asad postao je predsjednik Sirije, obećavši prilikom inauguracije da će nastaviti nepopustljivu politiku prema Izraelu kakvu je vodio njegov otac Hafez al-Asad, koji je umro 10. lipnja.

2003. - U New Jerseyju u Americi umrla kraljica salse, pjevačica kubanskog porijekla Celia Cruz. Kubu je napustila uoči dolaska Fidela Castra na vlast. Odigrala je ključnu ulogu u promoviranju kubanske glazbe u SAD-u.

2006. - U cunamiju koji je pogodio indonezijski otok Java poginulo je 525 osoba. Poplavni val visok dva metra posljedica je zemljotresa jačine 7,7 stepeni Richterove ljestvice, čiji je epicentar bio u Indijskom oceanu.

2008. - Žalbeno vijeće Haškog suda osudilo je bivšeg generala JNA Pavla Strugara na sedam i pol godina zatvora zbog granatiranja Dubrovnika 1991. godine. 20. veljače 2009. pušten na slobodu nakon dvije trećine izdržane kazne.

2014. - Malezijski putnički zrakoplov sa 298 putnika i članova posade koji je letio iz Amsterdama za Kuala Lumpur, oboren je u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine, gdje su vođene borbe između snaga ukrajinskih vlasti i proruskih pobunjenika. Niko od putnika nije preživio. Zapad je optužio Moskvu da stoji iza pada zrakoplova, a oboren je ruskim raketnim sistemom buk.