Vremensku prognozu ne možete promijeniti, Hrvatsku možete

Vremensku prognozu ne možete promijeniti, Hrvatsku možete

Kaže mi jedan gospodin prije koji dan, „dajte sunca za vikend da konačno prošetam, a za izbore, ma ako mi bude usput“. Sunca nam kronično fali, slažem se i jedva čekam ljeto, ali s drugim se dijelom izjave uvaženog gospodina pak nikako ne mogu složiti. „Ako mi bude usput“ često se može čuti ovih dana, kao i „ako ne bude kiša“, „ako stignem“ i „vidjet ću“.

Ako mi bude usput odlučit ću sam o svojoj budućnosti, ako ne bude kiša zaokružit ću naprednu Hrvatsku, ako stignem glasovat ću protiv nerazvijenosti, ma vidjet ću hoću li izaći na izbore. Kao političar, osjećam se odgovornim motivirati građane da izađu na izbore, ali i razočaranim jer u Hrvatskoj odlazak na birališta i dalje ne spada pod normalno. Glasovanje je još uvijek prečesto iznimka (posebice kad su u pitanju europski izbori), a ne obaveza i moralna odgovornost svakog punoljetnog pojedinca.

Pred nama su izbori za zastupnike u Europski parlament, i ja se usudim reći da su to najvažniji europski izbori u posljednjih nekoliko desetljeća, a najvažniji europski izbori za Hrvatsku ikad, jer odlučuju u kojem smjeru ide Europa, odnosno u kojem smjeru ide Hrvatska. Hrvatska, koja je zbog promašenih politika danas zatvorena, nerazvijena i na dnu svih europskih statistika. Hrvatska, koja je zbog nazadnih stavova danas prepuna mržnje, netrpeljivosti i netolerancije.

Ima nas puno koji Hrvatsku vidimo kao modernu, razvijenu i europsku zemlju, ali nažalost puno je i onih koji iako bi to htjeli, opravdano su razočarani stanjem u Hrvatskoj i digli su ruke od izbora. Upravo je za njih najvećim dijelom moja današnja kolumna – želim im poručiti sljedeće: Neizlaskom na izbore u nedjelju ne kažnjavate političke stranke, ne kažnjavate političare koji su vas razočarali i Hrvatsku stavili na samo dno dna Europske unije. Ostankom kod kuće kažnjavate sami sebe jer dozvoljavate drugima da odlučuju umjesto vas.

Molim vas, nemojte dozvoliti drugima da vaš glas daju zatvorenoj Hrvatskoj, kad imate šansu odabrati otvorenu Hrvatsku. Nemojte dozvoliti drugima da vaš glas daju zaostaloj,nazadnoj, nacionalističkoj Hrvatskoj, izađite na izbore u nedjelju i glasajte za normalnu, naprednu i progresivnu Hrvatsku. Najbitnije, nemojte dozvoliti radikalima da u vašoj zajednici siju mržnju, strah i netrpeljivost. U nedjelju imate moć, ali i još veću odgovornost. Promjene započinju vašim glasom!

Na promjenu vremena ne možete utjecati, na promjene u Hrvatskoj možete. Znate da je Amsterdamska koalicija, lista br.12 moj izbor, ja bih volio da je i vaš, ali zapravo bih još više volio da vaš odlazak na izbore nije iznimka, već usvojeno pravilo. Ja vjerujem da će Valter Flego na najbolji mogući način predstavljati Istru u Europskom parlamentu i boriti se za interese naših ljudi. I ne pada mi napamet da pustim druge da odlučuju o našoj budućnosti, o budućnosti naše djece i naših unuka.

Nemojte olako uzimati priliku koja vam se pruža svakih nekoliko godina, priliku za promijeniti ovu zemlju nabolje. Takva se prilika ne propušta. Zato, bila kiša ili sunce, izađite u nedjelju na izbore za Europski parlament. Odaberite pravac budućnost, naprednu, otvorenu i razvijenu Hrvatsku.


Tulio Demetlika
24.5.2019.