Ako je suditi prema ispitanima, teško će se graditi novi teren na Vinežu

Ako je suditi prema ispitanima, teško će se graditi novi teren na Vinežu

Pomoćni nogometni teren sa umjetnom travom bio je još prije sedam-osam godina nasušna potreba, te je kao takav bio označen „prioritetom prioriteta“. Međutim, bez obzira na to, redoslijed je promijenjen pa je najprije uređena atletska staza pa Sportski centar Franko Mileta, a i boćari su sada dobili svoju dvoranu.

Kako sada stvari stoje nogometaši bi se mogli „valjati u blatu“ još dugo godina. Pored ostalog, kako nam je u pretposljednjem intervjuu „Nedjeljom u 3“ rekao direktor Labina 2000, tvrtke koja je zadužena za sportske objekte u Gradu Labinu, Dalibor Zupičić, postoje dvije opcije, izgradnja novog terena ili postavljanje umjetne trave na postojeće gradsko igralište na Vinežu.

Stoga smo upućene upitali za njihova mišljenja. Ako je suditi prema njima, na trenutni travnati teren na Vinežu će umjetna trava…


Mauricio Kožljan, direktor omladinskog pogona NK Rudar:

Zahvaljujem na gostovanju u Vašoj anketi kao i na Vašem zauzimanju na rješavanju problematike terena s umjetnom travom. Kako dolazim iz nogometnog svijeta moj odgovor će biti i kratak i jasan. Teren s umjetnom travom mora ići već „jučer“ na način da se na igralištu na Vinežu postavi umjetna trava.

Naime, kao dugogodišnji član NK Iskre, a sada direktor omladinskog pogona NK Rudar Labin, bez obzira kako to nekome izgledalo, to je najbolje i najlogičnije rješenje. Najjeftinije je za izgradnju, a i najjeftinije je za održavanje, a na kraju će koristi imati Rudar, Iskra i svi klubovi Labinštine, ali i hotelske kuće u Rapcu.

Naime, gluposti da će NK Iskra nešto izgubiti, su priče kojima se straše mala djeca. Uz upravljanje terminima i jasnom hijerarhijom upravljanja terenom, Grad Labin takvim potezom rješava sve svoje probleme, a preko turističkih kuća u Rapcu s jednim terenom s umjetnom travom, rješava i održavanje svim ostalih nogometnih terena pod upravljanje Gradom Labinom.

Ukoliko Vam nije poznato, sat najma terena u siječnju, veljači i ožujku od 9 do 16 sati, na zapadnoj obali Istre iznosi od 100 do 150 eura. Pametnom dosta. Sportski kompleksi, dodatni tereni, i ostalo, ostavimo za maštu. Pogledajmo si u „takuin“ i oči i „pokrijmo“ se koliko možemo.

Bojan Batelić, tajnik NK Iskra:

Ekonomska logika i razum nameće ideju izrade novog terena kao najbolju opciju. Trenutno na Vinežu imamo funkcionalno travnato igralište koje je jedno od najboljih u Istarskoj županiji. Takvog su ga prije desetak godina uz pomoć sponzora uredili članovi NK Iskre da bi ga dali na upravljanje Gradu Labinu.

Gradsko poduzeće Labin 2000 dalje ga održava. Koriste ga NK ISKRA i NK Rudar. Uložiti dva, tri milijuna kuna da bi se od odličnog travnatog igrališta napravilo igralište s umjetnom travu ne može biti logično rješenje.

Ta sredstva treba uložiti u izgradnju novog terena koji će podići kapacitet uređenih igrališta. Travnata igrališta trebaju biti baza za igranje službenih utakmica i treniranje, a umjetnu travu koristiti samo za loših vremenskih uvjeta.

Siniša Verbanac, tajnik Sportske zajednice Grada Labina:

Iako bi sigurno bilo lijepo imati nogometni centar na Vinežu sa dva terena (travnati i umjetni), pogotovo zbog eventualne buduće suradnje sa hotelskim kućama i dodatne turističke ponude u predsezoni, treba ovdje u obzir uzeti dva najvažnija parametra.

Prvi je novčano ulaganje koje se opet dijeli na samu izgradnju terena, te na kasnije održavanje. Drugi parametar koji je možda još i važniji, je kapacitet tih terena za zadovoljavanje potreba nogometnih klubova.

Dok se ne naprave projekcije troškova obje varijante, jako je teško dati odgovor na to pitanje, ali ukoliko je razlika značajna, kako za izgradnju, tako i za kasnije održavanje, mislim da bi bilo pametnije prekriti postojeći teren, postaviti ogradu, reflektore i montažnu tribinu, te na taj način igralištu na Vinežu priskrbiti uvjete za igranje prve županijske lige.

Pogotovo uzimajući u obzir da površna analiza pokazuje da bi gradski stadion, pomoćni teren na Vinežu sa umjetnom travom, travnato igralište OŠ Matije Vlačića, te plato sa umjetnom travom na gradskom stadionu, stigli pokriti potrebe za treniranjem i igranjem svih selekcija oba labinska kluba.

Smatram da bi u toj varijanti jako profitirala i NK „Iskra“ koja bi na svom stadionu imala uvjete za igranje 1. ŽNL, što ih je do sada dosta kočilo u sportskom napredovanju. Naravno da je za spomenutu varijantu veliki uvjet i dobra suradnja između Rudara i Iskre, iz koje bi oba kluba mogla imati velike koristi.

Remzo Zalihić, predsjednik NK Rudar:

Uvijek sam za najefikasnije i najracionalnije rješenje. Stoga bih odluku, da li postaviti umjetnu travu na postojeće igralište na Vinežu ili raditi još jedno novo, isključivo prepustio najodgovornijem, direktoru Labin 2000, tvrtke koja je zadužena za izgradnju i održavanje infrastrukture. Mislim da on najbolje zna „matematiku“ vezanu za troškove izgradnje, ali i one kasnije, kad je u pitanju održavanje.

Znam samo jedno, Rudaru je igralište bilo puno potrebnije nego li ostalim sportašima već izgrađeni objekti, pa se nadam da će odgovornim proraditi savjest, pošto to destimulira djecu koja se žele baviti nogometom. O tome najbolje svjedoči upravo Zupičićeva izjava u intervjuu „Nedjeljom u 3“, kad je rekao da se prebacio na rukomet, nakon što se nekoliko puta vratio doma blatnjav s nogometnog treninga.

Đanluka Miletić, predsjednik Sportske zajednice Grada Labina:

Kao čovjek iz nogometa itekako sam svjestan koliko je potrebno pomoćno nogometno igralište i od početka mog mandata u Sportskoj zajednici smo zagovornici izgradnje istog. Kao struka jednoglasno smo konstatirali da je najrealnija i najbrža varijanta izgradnja istog na lokaciji kraj „Pripremnice“. Naš zadatak u suradnji sa gradom Labinom je bio da stvorimo sve preduvjete za izgradnju istog.

Bilo je različitih varijanti koje su predlagali zainteresirani pojedinci i udruge, od Polverice, platoa prema Istarskoj ulici, Kapelice itd…U svim tim lokacijama ima određenih nepremostivih nedostataka (dimenzije igrališta, infrastruktura, privatno vlasništvo, zaštićeno područje itd..) i njihova realizacija je bila upitna.

Kao Sportska zajednica želimo igralište normalnih dimenzija koje zadovoljava sve uvjete i za odigravanje prvenstvenih utakmica. Vinež se pokazao kao najbolje rješenje jer ima potrebne dimenzije, infrastruktura je većinom izgrađena i ima dovoljno prostora za ostale popratne sadržaje (parking, tribine itd..).

U početku sam osobno bio stava da se napravi novo igralište sa umjetnom travom iznad postojećeg i da tako dobijemo još jedno sportsko borilište. Međutim kako smo ulazili u problematiku izgradnje takvog igrališta nailazili smo na niz problema koji su bi taj projekat otezali godinama (premještanje dalekovoda, izmjena prostorno plana županije, pa grada, visina investicije itd…)

Sagledavajući kompletnu problematiku iz današnje perspektive svjestan sam da je optimalno rješenje (i najizglednije) postavljanje umjetne trave na postojeće igralište na Vinežu jer takav zahvat ne iziskuje nikakvu građevinsku dozvolu (najbrža varijanta),s naglaskom da se iskopani materijal koji prethodi radovima postavljanja umjetne trave deponira na lokaciju iz prve varijante (kameni materijal ispod-kao drenaža, a zemljani iznad).

Takvom manipulacijom materijala koji bi se inače trebao odvesti na deponiju dobili bi plato koji bi se mogao iskoristiti za zatravljivanje i dobili bi dodatni prostor za održavanje treninga tipa igrališta kraj škole Matija Vlačić samo puno većih dimenzija.

Kao čovjek koji dolazi iz malog kluba (NK Rabac) shvaćam strahove ljudi iz NK „Iskre“ da će se time možda izgubiti njihova autonomija na igralištu kojeg su sami godinama gradili uz pomoć dobrovoljnih radnih akcija, privatnika, grada Labina i da su sentimentalno vezani za njega i lijepe uspomene. Mislim da u direktoru gradske firme Labin 2000 imaju zahvalnog koordinatora svih aktivnosti na postojećem igralištu i ista tako bi imali ukoliko se napravi umjetna trava. Smatram da se autonomija ne bi izgubila ukoliko se uđe u projekat sa dobrom namjerom sa svih strana, poštivajući rad i trud svake udruge i da bi bilo dovoljno termina za sve selekcije oba kluba, tj. NK „Iskre“ i NK „Rudara“.

Naglašavam „u duhu dobre suradnje“ bez spletki i fige u džepu, jer samo tako ćemo dobiti objekt kojeg toliko zagovaramo. Sloga je ključna riječ u ovakvim slučajevima, jer svu infrastrukturu smo do sada dobili jer smo bili složni i svi puhali u isti rog.

Najgora stvar koja nam se može desiti je da ostanemo bez igrališta sa umjetnom travom zbog sitnih interesa pojedinaca i velikih taština. Jednostavno moramo se izdići iznad toga ako želimo ostaviti nešto kvalitetno generacijama koje dolaze. Stoga se duboko nadam da do toga neće doći, tj. da ćemo najkasnije 2021. imati igralište sa umjetnom travom na zadovoljstvo svih budućih korisnika.


Elvis Uravić
15.5.2019.