Amsterdamska koalicija započela programsku turneju

Amsterdamska koalicija započela programsku turneju

U zagrebačkom klubu Katran, Amsterdamska koalicija započela je programsku turneju pod nazivom „Pravac budućnost!“ te predstavila prva dva poglavlja programa za izbore za Europski parlament,  i to "Europski fondovi: Za gospodarstvo u šestoj brzini" i "Gospodarstvo i energetika: Ambicije za Hrvatsku". Na skupu su se prisutnima obratili kandidati s liste Amsterdamske koalicije Anka Mrak-Taritaš (GLAS), Krešo Beljak (HSS), Damir Novotny (HSS), Jozo Radoš (GLAS) te nositelj liste Amsterdamske koalicije i istarski župan Valter Flego (IDS).

„Htjeli smo da Hrvatska bude jedno od onih zvjezdica na europskoj zastavi. Danas, 29 godina kasnije nestaje Kino Europa i ne bih se začudio da ga gradonačelnik Zagreba ponovno nazove Balkan. Žele nas vratiti da budemo pogranična regija Europske unije, a Amsterdamska koalicija želi naprednu Hrvatsku u naprednoj Europi.  Hrvatsku kojoj su uzor razvijene zapadno-europske zemlje. Mi to zajedno možemo ostvariti.“ – obratio se okupljenima predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

U svom uvodnom govoru predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš također se osvrnula na zatvaranje popularnog zagrebačkog kina Europa. „Danas je u Zagrebu Europa zatvorila vrata. Nekada je to bio Balkan, ali nakon godina truda i rada, zalaganja i odricanja mnogih ljudi postalo je Europa. Ta Europa zatvorila je svoja vrata. Opasnost da ona velika, prava Europa zalupi vrata, ili još gluplje, da mi njoj zalupimo vrata, nije za podcijeniti.“ – rekla je Mrak-Taritaš.

Naglasila je kako su poštivanje ljudskih i građanskih prava i sloboda, obrazovanje, znanost i inovacije  vrijednosti za koje se bori Amsterdamska koalicija kao lice napredne Hrvatske.  „U tome smo otvoreni, iskreni i dosljedni i tražimo podršku i pomoć svih onih koji se u slici takve Hrvatske i takve Europe prepoznaju. I nećemo dozvoliti da nam zemlju pretvore u narodnjački klub!“- zaključila je Anka Mrak-Taritaš.

Govoreći o gospodarskom dijelu programa kandidat HSS-a na listi Amsterdamske koalicije i nagrađivani ekonomski analitičar Damir Novotny kazao je kako je prije 100 godina Hrvatski prostor bio je na pola puta središnje Europe, danas je na jednoj trećini.  „Suverenisti su zapravo izolacionisti. Mi mislimo da Hrvatska se mora kretati u suprotnom smjeru.  Program Amsterdamske koalicije program zajedičke i središnje Europe, a to je program otvorenog i razvijenog tržišta, gdje se cijeni rad, zalaganje za budućnost a ne gledanje u prošlost.Izgubili smo desetljeća u ekonomskom razvoju, ali jedino što me motivira jest da još uvijek možemo ubaciti u šestu brzinu.“ – rekao je Novotny.

Zastupnik GLAS-a i ALDE-a u Europskom parlamentu  Jozo Radoš u svom govoru o energetskom dijelu programa  rekao je kako proteklih deset godina Hrvatska nije ostvarila niti pola svojih vlastitih postavljenih ciljeva u korištenju vjetra, sunca i biomase u proizvodnji energije.

„Obnovljivi izvori znače energetsku samostalnost, radna mjesta i očuvan okoliš. Nalazimo se na 28% obnovljivih izbora samo zahvaljujući tradicionalnim obnovljivim izvorima energije poput vode i ogrjevnog drva, a mogli bismo bit na 40% udjela kada bismo imali dobro organiziran sustav“ rekao je Radoš.

Nositelj liste Amsterdamske koalicije i istarski župan Valter Flego u svom programskom obraćanju istaknuo decentralizirani model implementacije EU fondova kao neusporedivo učinkovitiji i pravedniji od centraliziranog modela kojeg Hrvatska trenutno ima. Naglasio je kako jedne strane Hrvatska ima ogromna, gotovo nezamisliva sredstva na raspolaganju, a s druge strane ima krajnje loš postavljen sustav u kojem država ima prvu i zadnju riječ pa se tako indeksom razvijenosti direktno penaliziraju uspješne regije poput Istre.

„Tome usprkos i zahvaljujući sustavnom radu, najuspješnija smo hrvatska županija po korištenju EU fondova. Kroz 7203 potpisana ugovora Istra je povukla oko milijardu i 600 milijuna kuna za projekte. To je više od cijelog godišnjeg proračuna Istarske županije!“ – istaknuo je Flego naglasivši da  želi da svaki kutak Hrvatske ima takve statistike.

Zaključio je da ukoliko želi imati uspješne regije, a samim time i sama biti uspješna, država mora sudjelovati u sufinanciranju EU projekata i decentralizirati model implementacije EU fondova.


Labinska komuna
7.4.2019.