Daus: Nema investicija bez uređenog katastra!

Daus: Nema investicija bez uređenog katastra!

U saborskoj raspravi o Prijedlogu zakona o Izmjenama Zakona o nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka zastupnik IDS-a Emil Daus ukazao je na problem nesređenog stanja u katastru i zemljišnim knjigama.

„Prvo što građanima naše zemlje padne napamet kad se spomenu prostorni podaci su katastarske mape izrađene 1820. godine za vrijeme Carevine Austrije, dakle prije punih 200 godina“, naveo je Daus te istaknuo kako mi danas u vrijeme digitalnih komunikacija, a uskoro i umjetne inteligencije u svakodnevnom životu još uvijek koristimo katastarske izmjere i mape izrađene prije 2 stoljeća.

„Osim katastra, ono o čemu svakako ovisi kvalitetno upravljanje prostornim podacima je i uređeno vlasništvo, odnosno u Republici Hrvatskoj, nažalost, neuređeno vlasništvo“, dodao je Daus te naveo niz podataka koji ukazuju na nesređeno stanje u zemljišnim knjigama koje se je u posljednjih nekoliko godina još i pogoršalo tako da je, primjerice, broj neriješenih predmeta u gruntovnicama u mandatu ove Vlade narastao za čak 30 posto.

Napomenuo je da takvo stanje u prostoru, odnosno neuređenost prostornih podataka, stvara nesigurno okruženje za investiranje zdravog kapitala i razvoj zemlje te je posebno istaknuo kako bez uređenog katastra i vlasništva nema zdravih investicija.

„Teritorij, dakle prostor, jedan je od osnovnih temelja svake države. Ako nismo u ovih 30 godina mlade hrvatske države uredili njen prostor, znači da nismo uredili ni taj osnovni temelj, odnosno nismo si još uvijek uredili ni državu“, zaključio je Daus.


Labinska komuna
13.2.2020.