Flego: Za istarsko zdravstvo i socijalnu skrb iz EU fondova osigurano 133 milijuna kuna

Flego: Za istarsko zdravstvo i socijalnu skrb iz EU fondova osigurano 133 milijuna kuna

„Opremanjem dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije očekuje se bolja protočnost pacijenata i efikasnija obrada, objedinjavanjem više dijagnostičkih postupaka u jednom danu“, kazao je istarski župan Valter Flego. Naime, značajna su sredstva do sada povučena iz EU fondova za projekte iz područja zdravstva i socijalne skrbi. Konkretno, za 39 projekata, ukupne vrijednosti preko 168 milijuna kuna, u Istru je stiglo više od 133 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Kao najznačajniji i financijski najizdašniji EU projekt, istarski župan Valter Flego izdvaja ulaganje u dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju Opće bolnice Pula.

- Projekt koji provodi Opća bolnica Pula za cilj ima povećanje učinkovitosti, isplativosti i održivosti zdravstvenog sustava u Istri. Opremanjem dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije očekuje se bolja protočnost pacijenata i efikasnija obrada, objedinjavanjem više dijagnostičkih postupaka u jednom danu. Time se skraćuje vrijeme od početka tegoba do postavljanja dijagnoza, smanjuju se liste čekanja, broj dana bolničkog liječenja i stopa bolovanja, pojasnio je Flego.

Tako su Općoj bolnici Pula odobrena bespovratna sredstva iz EU fonda za regionalni razvoj u iznosu od 38,4 milijuna kuna za opremanje dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije, što je čak 99,9 posto ukupne vrijednosti investicije. Župan Flego podsjetio je i na projekt Love Your Heart, čiji je cilj bio stvoriti preduvjete za učinkovitu prevenciju kardiovaskularnih bolesti (KVB), a Istarska županija je za svoje aktivnosti osigurala 5,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova. Zahvaljujući projektu osnovan je Županijski centar za prevenciju kardiovaskularnih bolesti pri Istarskim domovima zdravlja.

- Prevencija kardiovaskularnih bolesti jedan je od javnozdravstvenih prioriteta naše županije. Preventivni programi, koji kod nas još uvijek nisu dovoljno razvijeni, igraju ključnu ulogu u prevenciji obolijevanja. Naši napori trebaju biti usmjereni prije svega na edukaciju građana kako bi prevenirali bolest te promovirali zdrav način življenja, istaknuo je Flego.

U tijeku su i dva EU projekta koje provode Istarski domovi zdravlja, a odnose se na specijalističko usavršavanje doktora - specijalista ginekologije i pedijatrije IDZ-a i doktora obiteljske medicine IDZ-a. Istarski domovi zdravlja su, dakle, osigurali 100 % bespovratnih sredstava u iznosu 8.020.683,37 kuna za specijalističko usavršavanje doktora medicine. Iz Europskog socijalnog fonda financira se 85 posto sredstava, a nacionalno sufinanciranje iznosi posto. Razdoblje provedbe projekata je od 2018. do 2023. godine.

- Istarski domovi zdravlja provode primarnu i specijalističku konzilijarnu zdravstvenu zaštitu kroz sedam ispostava na području Istarske županije. Kako bi se stanovništvu osigurala što kvalitetnija primarna zdravstvena zaštita, potrebno je neprekidno ulaganje u zdravstvene kadrove, a to je svrha i ovih projekata - osigurati što kvalitetniju i dostupniju zdravstvenu zaštitu na primarnoj razini, zaključio je istarski župan Valter Flego.


Labinska komuna
13.5.2019.