Grad Labin proglašen najboljim gradom u RH u području obrazovanja i mladih

Grad Labin proglašen najboljim gradom u RH u području obrazovanja i mladih

Na sinoć održanom proglašenju najboljih gradova u Republici Hrvatskoj održanom u Šibeniku, gradonačelniku Valteru Glavičiću uručeno je priznanje za najbolji grad u RH srednje veličine u kategoriji obrazovanja, demografije, socijalne politike i mladih. Riječ je o zajedničkom projektu portala gradonačelnik.hr, Jutarnjeg lista i agencije Ipsos kojim se biraju najbolji hrvatski gradovi na području gospodarstva, obrazovanja, kvalitete života, te korištenja EU fondova.

Grad Labin, nakon prošlogodišnjeg finala u kategoriji kvalitete života, ove je godine uvršten među pet najboljih gradova srednje veličine u kategoriji obrazovanje, demografija, socijalna politika i mladi te kategoriji kvaliteta života.

Prilikom rangiranja gradova korišten je, prije svega, izračun proračunskog izdvajanja gradova za obrazovanje, mlade i socijalnu politiku. Zatim je, među ostalim, u izračun uzeto prosječno izdvajanje za stipendije i školarine i broj djece po odgajatelju u vrtiću kao pokazatelj standarda u vrtićima.

Među bitnijim kriterijima za rangiranje gradova u konkurenciji obrazovanje i mladi vrednovali su se i broj učenika po nastavniku u osnovnim školama te iznos porodiljnih naknada po novorođenome. Na svaki od spomenutih pokazatelja gradova primijenjen je njihov indeks razvijenosti kako ga izračunava službena statistika.

Uz respektabilan udio proračunskog izdvajanja za socijalnu politiku i mlade od 38 posto, Labin je završnicu izbora najboljeg srednje velikog grada u kategoriji obrazovanje i mladih uvrstilo, među ostalim, 1.464 kuna prosječne porodiljne naknade za novorođene i prosjek isplaćene stipendije i školarine od 91 kune po stanovniku.

„Uvijek napominjemo kako su mladi naša budućnost i sav naš trud oko poboljšanja uvjeta mladim ljudima prepoznat je od strane organizatora Jutarnjeg lista, portala gradonačelnik.hr i agencije IPSOS današnjom nagradom. Ovo je još jedan poticaj da nastavimo dalje istim tempom! Čestitke svim finalistima, a posebno istarskim gradovima Puli, Poreču i Pazinu također dobitnicima nagrade u ostalim kategorijama“, Izjavio je Gradonačelnik nakon preuzimanja ovog vrijednog priznanja.


Labinska komuna
5.10.2019.