"Kantautorica koja pjeva na devet svjetskih jezika"

"Kantautorica koja pjeva na devet svjetskih jezika"

Elis Lovrić

Službena stranica Eurosonga u Hrvatskoj predstavila je danas našu glazbenicu Elis Lovrić koja i ove godine na Dori nastupa s pjesmom „Jušto“. Kako su to napravili, pročitajte u nastavku...


Nekoliko sati po objavi popisa natjecatelja, predstavnik Hrvatske na Eurosongu 2000. Goran Karan povukao se s Dore 2020. nakon što je otkriveno da njegova pjesma prekršila jedno od pravila. Kao prva zamjena na Doru je upala istarska kantautorica Elis Lovrić, koja će u Opatiji izvesti svoju autorsku pjesmu Jušto (dijalektalizam za: upravo, točno, baš; dolazi od talijanske riječi giusto).

Rodom iz Rapca (kao i predstavnica Hrvatske na Eurosongu 2018. Franka), Elis je nagrađivana akademska glumica, umjetnica i kantautorica koja svoje pjesme izvodi na čak devet svjetskih jezika (i priča njih pet). Nakon završetka zagrebačke Akademije dramske umjetnosti i rimske Akademije dramske umjetnosti Silvio D’Amico, Elis su angažirala kazališta u Hrvatskoj i Italiji, a za svoj rad u nekolicini predstava osvojila je brojne nagrade.

Zahvaljujući svom znanju pet jezika (hrvatski, engleski, talijanski, njemački i portugalski), angažirana je u nekim međunarodnim projektima, pa su je gledatelji tako imali prilike vidjeti u predstavama Francesco, il musical i Salvatore Giuliano. Godine 2014. napisala je i producirala mjuzikl Kolarići za Istarsko narodno kazalište, a organizatori Pulskog filmskog festivala odabrali su je za izvedbu hrvatske himne na otvaranju 59. izdanja.

Kasnije, počinje pisati sve više autorskih stvari, koristeći labinjonsku čakavicu, što se može primjetiti i na njezinim projektima Kanat od mora (realiziran uz potporu Ministarstva kulture i gradova Rijeke i Labina) i Merika. Nekolicinu pjesama s ta dva albuma prevela je na portugalski jezik i objavila album naziva O canto da Istria, kojeg je 2018. godine predstavila u Brazilu turnejom O canto da Croacia.

Prošle godine, na posljednji dan prijava, odlučila je prijaviti se za Doru 2019. Njezina pjesma All I Really Want prije održavanja samog izbora pokupila je pozitivne komentare i najvišu ocjenu (9/10) od strane kritičara Hrvoja Horvata iz Večernjeg lista, a u samoj završnici hrvatskog izbora za prošlogodišnji Eurosong osvojila je sedmo mjesto (treće mjesto kod žirija). Nakon Dore, objavila je i labinjonsku verziju Se ca još željin.

Osim na Dori, Elis smo tijekom prošle godine mogli vidjeti i na Večerima dalmatinske šansone s pjesmom Od kad te poznon, a kao i Marin Jurić Čivro, Nikola Marjanović, Mia Negovetić i Lorena Bućan, sudjelovala je na 67. Zagrebačkom festivalu s pjesmom Vidim da si tu.

Osim promocijom labinjonske čakavice, Elis se bavi i humanitarnim radom. Za Udrugu cerebralne paralize Istarske županije napisala je pjesmu Prez besedi gonat, a prije prošlogodišnje Dore uključila se u akciju povodom Dana crvenih haljina radi podizanja svijesti o moždanom udaru kod žena.


Elvis Uravić
10.2.2020.