Labinjan Danijel Pizentić četvrti na Prvenstvu Hrvatske u akvatoriju otoka Pelješca

Labinjan Danijel Pizentić četvrti na Prvenstvu Hrvatske u akvatoriju otoka Pelješca

Podvodni ribolovac, Danijel Pizentić, član Društva sportova na moru „Koromačno“ iz Koromačna osvojio je sjajno četvrto mjesto na prvenstvu Hrvatske održanom proteklog vikenda u akvatoriju otoka Pelješca u organizaciji dvaju klubova Peliških jedara iz Orebića i Periske iz Ploča, Pizentić je tijekom dvodnevnog ribolova ulovio ribe u vrijednosti 23125 bodova, odnosno 59,09 postotnih bodova.

Prvog dana imao je ukupno pet riba - tri tabinje, šarga i kirnju od 3675 grama što mu je donijelo 10320bodova i osmo mjesto ukupnog poretka. No, drugog dana natjecanja Pizentić je ostao konstantan dok su pojedini ribolovci koji su prvog dana bili ispred njega podbacili sa svojim ulovima.

Ribolovac iz Koromačna, nakon odlučujućih pet sati lova, na vagu je donio ponovno jednu kirnju tešku 3530 grama, kao jedini natjecatelj koji je oba dana imao taj vrijedan ulov, zatim dva šarga, vranu, kavalu i škarpinu što mu je donijelo 12805 bodova i treće mjesto drugog dana.

„Nisam uopće mogao zamisliti da bih mogao osvojiti četvrto mjesto i da mi je to netko rekao uoči natjecanja, odgovorio bih mu da je lud. Uvjeti su bili odlični i natjecanje je bilo sjajno organizirano. Lovilo se duboko posebno prvog dana jer nije bilo ribe u plitkom. Drugi dan sam dobar dio svoje ribe ulovio u plitkom, ali kirnja koja je odlučila je ipak stigla sa 29 metara. Hvala mom klubu Koromačnom na podršci sve ove godine. „Holcimu“ Koromačno te mom grčkom sponzoru XT Diving Pro“, rekao je Danijel Pizentić.

Naslov prvaka Hrvatske po prvi puta u svojoj karijeri osvojio je Splićanin Stjepko Kesić (Strožanac) sa 149,17 postotnih bodova. Drugi je u konkurenciji 18 natjecatelja i dvije natjecateljke bio Hvaranin Antonio Buratović (Periska Ploče) sa 142,92 postotna boda, a treći Mate Barešić (Periska Ploče) sa 94,49 postotna boda.

Prava drama odvijala se drugog dana u borbi za naslov prvaka jer je Kesić nadmoćno pobijedio prvog dana natjecanja, ali je drugog dana podbacio u odnosu na Antonija Buratovića koji je donio ribu vrijednu divljenja.

Kesić je prvog dana imao deset kavala, murinu, devet šargi, pica i devet tabinja vrijednih 38325 bodova, no drugog dana je ulovio ribe u vrijednosti 19580 bodova. Šest šargi, vranu, tabinju, bijelu kirnju od 4695 grama i kirnju od 3230 grama, ali je i to Kesiću bilo dovoljno za njegov prvi naslov prvaka nakon što je čak pet puta bio viceprvak Hrvatske.

Buratović je prvi dan imao 11 riba - dvije kavale, dva šarga, smokvu i šest tabinja vrijednih 16540 bodova, ali je odlučujućih pet sati drugog dana ulov bio fantastičan. Dvije kirnje od 19150 i 13270 grama, tabinja, tri kavale, četiri šarga i vrana vrijednosti 39820 bodova.

Kirnja je Hvaraninu Buratoviću donijela i nagradu za najteži i najvrjedniji ulov. Tijekom dva dana 18 ribolovaca i dvije ribolovke ulovili su ukupno 220 kilograma ribe. Samo je jedan natjecatelj završio bez validnog ulova tijekom ribolova. Nagrade najboljim podijelio je  predsjednik HSŠRM dr. Đuro Marinović koji je istaknuo ogroman trud kako ribolovaca tako i njihovih barkariola.

„Veliki rad je ugrađen u ove rezultate, puno odricanja, a najvažnije je da ste se svi vratili živi i zdravi jer podvodni ribolov je ipak ekstreman sport“, rekao je Marinović. Oba kluba organizatora napravila su sjajan posao, a delegat HSŠRM Ante Bjažević i sudac Tomislav Milićević potrudili su se da sve prođe bez greške. (Valentina Prokić)


Labinska komuna
7.10.2019.