Labinjan u središtu afere o bizarnom kriminalu - uzeo gotovo milijun dolara

Labinjan u središtu afere o bizarnom kriminalu - uzeo gotovo milijun dolara

Friško renovirani stan pored East Rivera s pogledom na cijeli New York!” i “Čista i veoma udobna soba s balkonom 15 minuta udaljena od centra New Yorka!” tipovi su oglasa koji se često mogu naći pregledom platforme Airbnb, a upravo te rečenice privukle su gotovo 70.000 gostiju u 36 različitih zgrada diljem New Yorka i njihovim vlasnicima omogućile prihode od pet milijuna dolara. No, sama zarada, kao i oglas, ne bi bili sporni da je opis sobe ili stana koji su bili u najmu odgovarao stvarnom izgledu prostora koji su gosti dolaskom na lokaciju zatekli, a i da je njihov najam bio legalan“, piše Novac.hr, a to je zanimljivo za Labinsku Komunu jer je glavni akter – Labinjan.

Ovog je tjedna, naime, Grad New York podnio tužbu protiv 13 iznajmljivača koji su bili dijelom “unosne i nezakonite operacije” koju je vodio umirovljeni hokejaš srpskih korijena Elvis Tominović. Ta je mreža iznajmljivača, kako se navodi u tužbi, gostima obećala “siguran, sanitaran i legalan” najam, koji nije bio ništa od navedenog, a to su provodili stvaranjem lažnih profila i oglasa kojima su izbjegli poglede zaposlenika Airbnba i gradskih službenika. Tek su mnoge pritužbe pristigle od samih gostiju probudile znatiželju Ureda gradonačelnika New York Cityja (NYC).

“Stan je pretrpan smećem”, “sav namještaj u prostoru je potrgan”, “okolo hodaju mravi i stonoge, a svaki kut pun je crne pljesni”, bile su neke od žalbi bivših stanara na prvi pogled privlačne zgrade u njujorškom naselju Astoria u Queensu. Riječ je o trokatnici koja je u urbanističkom planu grada zapisana kao zgrada s tri stana, no kada je inspekcija pokucala na vrata, saznali su da ih je vlasnik ilegalno renovirao i pretvorio u 12 odvojenih i skučenih soba za najam, po četiri na svakom katu, s ukupno 24 kreveta. Samo na toj nekretnini, koja je najednom postala hotel, Tominović je zaradio 210.000 dolara.

Na isti je način renovirao rezidencijalne jedinice u preostalih 35 zgrada koje posjeduje diljem Queensa, Brooklyna i Manhattana te je u ukupno 24.330 soba smjestio 68.873 korisnika Airbnba. Od 2015. do 2019. godine 36-godišnji Tominović, koji je inače rođen u Rijeci, stvorio je vlastito carstvo.

Ipak, u tome nije bio sam. On je zapravo jedan od 13 optuženih, a s bivšim igračem beogradskog hokej kluba Vitez na ovoj je visokoprofilnoj prevari, kako se navodi u tužbi Grada, surađivala cijela njegova obitelj i nekoliko prijatelja. Sestra Elvisa Tominovića, njegovi roditelji, životna partnerica te njezina sestra, kao i četiri korporacije s kojima su svi povezani tijekom četiri godine veoma su uspješno varali Airbnb, njegove korisnike i New York.

Sa 28 korisničkih profila, uglavnom lažnih, s različitim brojevima telefona i IP adresa obitelj Tominović nije privukla previše pažnje. Čak 14 od tih profila koristio je Elvis Tominović i njima je primio 3872 rezervacija na 73 različita Airbnb oglasa u 18 zgrada u Queensu i Manhattanu, čime je zaradio 878.515 dolara. Osim lažnih profila i brojeva telefona, ilegalni iznajmljivači služili su se i lažnim adresama stanova za najam. Da pojasnimo, u oglasima je često bila navedena kriva adresa, a kada bi gost potvrdio svoju rezervaciju, dobio bi poruku s točnom lokacijom i slikama.

- Tehnike kojima su se Tominović i njegova mreža služili kako bi izbjegli provjere Airbnba i gradske službe česte su u ilegalnim operacijama koje provode tzv. ‘carstva za kratkotrajni najam’. Imaju lažne korisničke račune kako se ne bi vidjelo da sve vodi jedna osoba, imaju više brojeva telefona... Sve je to već viđeno, no u ovom slučaju je jasno i da su se vodile svojevrsne edukacije, no ne za druge članove operacije, nego za goste - objasnio je Christian Klossner, jedan od čelnih ljudi Ureda gradonačelnika NYC-a, za američki Wired.

Naime, Tominović i njegov tim goste su učili kako odvraćati pažnju inspektora. Točnije, rečeno im je da im kažu da odsjedaju kod prijatelja, a ako im netko pokuca na vrata ili prozore, neka jednostavno ignoriraju.

- Pazite se članova radne skupine koja proganja Airbnb iznajmljivače poput mene i vladinih inspektora koji na ulicama pristupaju ljudima koji vuku kovčege. Niste obavezni razgovarati s njima. Samo nastavite hodati i ne odgovarajte na njihova pitanja. Pokušat će vas zastrašiti i reći vam da žele provjeriti opasnost od požara u kući ili da su policajci, no to su sve trikovi da uđu u zgradu... To je ilegalno. NE PUŠTAJTE NIKOGA U KUĆU. Održimo Airbnb živim! :) - bilo je napisano na komadu zgužvanog papira zalijepljenog na zid sada zatvorene Tominovićeve kuće u Astoriji.


Labinska komuna
2.7.2019.