Nedjeljna ćakula iz pustog grada: "Ovoga nije bilo ni devedesetih!"

Nedjeljna ćakula iz pustog grada: "Ovoga nije bilo ni devedesetih!"

Nakon brzinskog „skoka“ u ured i minimalnog „šopinga“ u obližnjoj trgovini pogled mi se, gotovo pa sjetan, zaustavio na kafiću u kojem, eto, nekad znam popit kavu.

U taj čas „trgne“ me vika – „I ti bi pio kafu!“. Okret i pogled preko ceste gdje se smije simpatični umirovljenik s rukama na leđima, gotovo filmski klišej.

Nakon mog osmijeha i potvrdnog odgovora „s guštom“, dočekala me neočekivana promjena teme i raspoloženja: „Ovoga ni devedesetih nije bilo“, kaže moj sugovornik pritom mašući rukama i pokazujući 100 metara „promenade“ na kojoj nije bilo, kako kažu Dalmatinci, „ni pasa“.


Kako ovaj tekst ne bi bio „miljama“ dug, u nastavku ide transkript:

Simpatični umirovljenik: „Što nam rade, je li vidiš?“
Ja: „Ma dobro, mi mlađi ćemo nekako izdržat, a vi stariji ste i gore prošli...“
Simpatični umirovljenik: „E, bogami, nismo. U mojih skoro osamdeset godina ovoga nije bilo. Bio sam na ratištu, došao doma, a ovako nešto nisam vidio. Jesi bio ti u ratu?“
Ja (podosta uvrijeđen): „Nisam stigao, ne...“
Simpatični umirovljenik: „Ja jesam, ali ovakvih dana se ne sjećam. Ovo nije normalno...“

Uslijedio je dio razgovora koji nije baš za javnost, a usmjeren je na stavove mog sugovornika vezanih uz politiku i svakave teorije zavjere. Bez obzira na sve upute i naputke, još uvijek ima dio ljudi koji ne vjeruje da je situacija toliko ozbiljna. Teško je u ovom trenutku reći je li bojazan opravdana ili ne, kao i uvijek – odgovor će dati vrijeme.

Za svaki slučaj, vi ostanite doma. Ne grupirajte se i čuvajte se. Čak i ako niste prestrašeni kao neki, bolje biti glup i siguran, nego pametan i bolestan.Elvis Uravić
22.3.2020.